Корлаће (Издвојено одељење)

Основна школа у Корлаћу налази се у најлепшем делу села, а то је Поље. Велика равница окружена кућама као створена је за школску зграду и дечје игралиште.

На  улазу у школско двориште дочекаће вас велики летњиковац, дело вредних руку мештана. А онда, кривудавом асфалтном стазом стижете до времешне школске зграде, испред које стражари Панчићева оморика. Она је симбол наше школе, али и чувар многих дечијих тајни. Школско двориште не припада само ученицима, ту је за све мештане који се радо окупљају да проговоре по коју реч једни са другима или са учитељима. Нема мештанина који није крочио у школу.

Некада је ходницима ове школе одјекивала дечија граја. Данас ђака има мање, али су вредни, спремни за стицање знања. Воле да долазе у школу, некима је то једино место за дружење. Жељно ишчекују да час почне, пошто су се изиграли у дворишту. Тада граја утихне и почне доказивање. Из школе излазе богатији за неко ново знање, причу, пријатељство. Када заврше обавезе у школи, чекају их и оне код куће. Помажу родитељима у пољу, воћњаку око животиња… Сигурно ће постати добри људи који неће заборавити ни школу ни учитеље.