“Паметно и безбедно” у нашој школи

Министарство информисања и телекомуникација подстиче развој информационог друштва путем програма и пројеката под заједничким слоганом „Паметно и безбедно – Smart and Safe“. Циљ ових активности је едукација и подизање свести о неопходности брзог, правилног и усмереног укључивања грађана, образовног система и привреде у савремене дигиталне токове.

У нашој школи је 27.12.2023, године одржана презентација националног контакт центар за безбедност деце на интернету при Министарству информисања и телекомуникација.

На одржаној презентацији наши ученици могли су да сазнају који су то најчешћи облици малтретирања путем интернета, шта могу да ураде ако су жртва или ако сведоче интернет насиљу, као и коме могу да пријаве овај облик малтретирања. Овом приликом деца су имала могућност да науче више о томе како да буду безбедни на друштвеним мржама и избегну опасне ситуације на интернету.

Поред изузетно важних савета, едукације и других корисних садржаја о правилном коришћењу интернета, безбедном постављању садржаја и могућностима онлајн заштите, ученицима је представљено како је путем контакт форме могуће пријавити угрожавање безбедности на интернету оператерима Националног контакт центра.

Сви грађани Републике Србије имају могућност да се бесплатно обрате на број телефона 1983З или путем http://pametnoibezbedno.gov.rs као и на платформи https://cuvamte.gov.rs/

Објављено у Дешавања