Међународни дан безбедности на интернету

Свакодневне промене у свим областима живота стављају дете пред изазов новог система образовања и нових видова комуникације. Стога је веома важно дигитално описмењавање детета, али и родитеља, чиме се омогућава паметно и безбедно коришћење нових технологија.

Међународни дан безбедности на интернету ове године обележава се 6. фебруара у преко 180 земаља света. Тим поводом широм света одржавају се конференције на којима се говори о могућностима дигиталног доба и механизмима за безбедно коришћење интернета. Такође, објављују се и бројне публикације које ће допринети сигурнијем коришћењу дигиталних вештина деце и одраслих.

БУДИТЕ БЕЗБЕДНИ НА ИНТЕРНЕТУ

Интернет може да буде нешто феноменално. На њему можеш да играш игрице, да пронађеш трејлере за филмове, разговараш са особама из свих крајева света и гледаш мноштво смешних клипова с неспретним малим животињама. Док седиш уз рачунар, таблет или телефон, с другарима се чујеш и видиш преко друштвених мрежа, шаљеш слике и поруке, учиш захваљујући онлајн настави … једном речју – на интернету си.

Али, баш као и у offline свету, може ти се десити да на интернету сретнеш дрске и непријатне особе. Има и оних које чак користе интернет да би починили кривична дела. Ако је твој телефон (или било који уређај) повезан на интернет, можда ћеш увидети да делиш више него што желиш (нпр. новац) или да примаш нешто што ти заиста не треба (нпр. вирусе или непријатне поруке).

Неки од ризика који се јављају при употреби интернета јесу; сајбер малтретирање (сајбер насилници су попут оних обичних – једина је разлика  у томе што се налазе на интернету), увреде које упућују незнанаци, хаковање налога,  речи и неприкладне слике које могу да те узнемире, заражавање вирусима који могу да униште твој уређај, сусрет с криминалцима који користе интернет за крађе и друга кривична дела.

Чак и ако теоријски знаш да на интернету постоји опасност, лако је препустити се осећају лажне сигурности. Док је мобилни телефон ушушкан у твом џепу, чини ти се да је он нешто веома приватно. Kада је, међутим, повезан на интернет, то је као да у џепу имаш врата која воде у свет.

Шта је дигитално насиље (cyberbullying)?

Насиље на интернету је сваки облик насиља које настаје употребом дигиталних технологија.

Може се одвијати на друштвеним мрежама, апликацијама за размену порука, гејминг платформама и мобилним телефонима. То је понашање које се понавља и које има за циљ да уплаши, наљути или осрамоти особе које су нападнуте.

Примери дигиталног насиља су:

  • ширење неистина или објављивање срамотних фотографија некога на друштвеним мрежама
  • слање претњи преко платформе за размену порука
  • лажно представљање и слање неприкладних порука другима у туђе име.

Насиље уживо и насиље на интернету се често могу дешавати упоредо. Међутим, насиље на интернету оставља дигитални запис који може да послужи као доказ приликом његовог заустављања.

Позови бесплатан број 19833 и пријави дигитално насиље.

Насиље можеш пријавити и на линку

Објављено у Дешавања