Добродошли на званичну веб презентацију Основне школе „Јосиф Панчић”

Дешавања

Излет за ученике петог и шестог разреда на релацији Баљевац-Пирот

7.јуна реализован је једнодневни излет за ученике петог и шестог разреда на релацији Баљевац-Пирот.
Пут нас је водио преко Краљева,Крушевца и Ниша.Пирот је леп и занимљив град на истоку Србије ,па смо имали прилике да посетимо Музеј Понишавље , где су снимљени филмови Зона Замфирова и Ивкова слава.Затим смо обишли Споменик ослободиоцима од Турака,радионицу пиротских ћилима и тврђаву Момчилов град.У повратку ,у близини Пирота, песетили смо манастир Темску. Становници Пирота су веома гостољубиви и срдачни,тако да смо се пријатно осећали. Ученици су били задовољни и неуморни, иако је распоред био густ и план потпуно реализован. Разредне старешине свих одељења петог и шестог разреда су успешно спровели план на задовољство ученика и самих наставника.

Видимо се на неком другом месту наше лепе Србије. За сада поздрав и разгледнице из Пирота

Републичко такмичење из српског језика и језичке културе

Софија Алексић, ученица седмог разреда, данас је представљала нашу школу на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе у Тршићу.

Показала је изузетно знање и освојила друго место.

Софија, браво!

 

Републичко такмичење из српског језика и језичке културе

Ученица седмог разреда Софија Алексић данас је отпутовала у Тршић да би учествовала на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе. Ово није први пут да наша школа, иако мала, има свог представника на овом нивоу. Поносни смо што се традиција наставља.

 

Софија, срећно!

Присуство свечаној церемонији обележавања Дана школе ,,Живан Маричић” из Жиче

Директор и колегинице наше школе присуствовали су свечаној церемонији обележавања Дана школе ,,Живан Маричић” из Жиче.
Већ дуги низ година наше школе негују професионалну сарадњу и удружују се у реализацији амбијенталних активности приликом којих наши ученици стварају и негују међусобна пријатељства.
Приредба коју су колеге из Жиче припремиле носи назив ,,Музичко путовање”. Током приредбе, талентовани ученици представили су своје вештине свирања инструмената, хорског певања и соло извођења. Уз заједничку песму, свирку и игру са својим наставницима дочарали су део стваралачке атмосфере коју у школи негују већ дуго времена и по којој су познати у широј просветној заједници. Током прославе дана школе, били смо у прилици да се дружимо са колегама, начелницом Школске управе Краљево и родитељима ученика. Радујемо се наставку сарадње и новим активностима које планирамо заједно да спроведемо.

Светски дан телекомуникација и информационог друштва

Светски дан телекомуникација и информационог друштва обележава се 17. маја сваке године. Овај дан је установљен у циљу подизања свести о важности информационих и комуникационих технологија и њиховог доприноса друштвеном и економском развоју.

Светски дан телекомуникација и информационог друштва је прилика да се промовишу иновативна решења, да се размене идеје и искуства у области телекомуникација и информационих технологија, да се подигне свест о њиховом значају и да се укаже на то како ове технологије могу да допринесу унапређењу живота људи широм света.

Ученици осмог разреда издвојеног школског места Брвеник на часу Информатике и рачунарства решавајући квиз поновили су научено из ове области.

Осим што омогућавају брзо и ефикасно комуницирање међу људима, информационе и комуникационе технологије имају и кључну улогу у развоју пословања, образовања, здравства, културе, забаве и других области. Светски дан телекомуникација и информационог друштва подсећа нас на то да су ове технологије саставни део наше свакодневице и да је важно да се развијају и унапређују како би се омогућио још већи напредак друштва.

Крос РТС – Кроз Србију

Истовремено у 1800 школа и 170 вртића трчала су деца и млади, сви који то желе а нису ослобођени наставе физичког васпитање. Овај догађај одржан је 17. маја у свим градовима, општинским центрима и селима у Србији. Старт трке дала је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић из студија РТС-а у 10.05 сати. Она је означила почетак највећег и најмасовнијег крос такмичења на свету. Ученици наше матичне школе као и издвојеног места Брвеник учествовали су у овом кросу.

Посета наших ученика Угоститељско-туристичкој школи у Врњачкој Бањи

13. маја Угоститељско-туристичка школа Врњачка Бања је угостила наше ученике осмог разреда, упознала ученике са радном атмосфером у њиховој школи, показала кабинете и представила Врњачку Бању на мало другачији начин.

Међународни дан физичке активности

Светска здравствена организација (СЗО) је у циљу подизања свести целокупне светске јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања 10. маја 2002. године покренула глобалну иницијативу за обележавање Међународног дана физичке активности.

Наша школа је узела учешће у обележавању овог дана, ученици петог разреда са својим наставником физичког и здравственог васпитања, Марком Јемуовићем, прошетали до мини пич терена у Баљевцу и изводили вежбе.

Физичка активност представља свако кретање тела које доводи до потрошње енергије. Брзо ходање, пењање уз степенице, шетња, усисавање, прање прозора, вожња бицикла, пливање, трчање, кошарка, фудбал… све ово је физичка активност.

Редовна физичка активност има вишеструке здравствене користи: одржава енергетску равнотежу и помаже смањењу телесне тежине, утиче на изградњу коштаног ткива, има заштитни ефекат за појаву повишеног крвног притиска и повишених вредности холестерола у крви, смањује анксиозност и депресију, доприноси бољој концентрацији и различитим социјалним исходима.

Недељa сећања и заједништва настрадалима у Основној школи “Рибникар”

Јутрос сам, као и сваког школског јутра, дошла у школу испраћена
загрљајем и пољупцем мајке, и као сваког јутра сачекали су ме осмеси и
поздрави драгих лица и познати простор-холови, учионице, школско
двориште.
Све ми је ово добро познато, пријатељско и осећам се сигурно и
ушушкано. Како не бих! Ту је по обичају, насмејани домар који нас први
поздравља, па наши наставници, друштво, симпатије-место где се
препуштамо дечијим сновима и надањима.
Са чистом надом и сновима су у школу пошли и њих деветоро. Тог 3. маја
прошле године, очекивали поздрав Драгана, чувара великог срца-кренули
су дотерани и узбуђени због сликања за школски алманах, отргнути из
загрљаја њихових родитеља, у чврстом веровању да ће успети у својим
мисијама. Да ће сутра бити бољи и ближи циљу.
Сутра за њих није дошло.
Снови су им тог јутра прекинути.
Емини, Бојанини, Анини, Марини, Адрианини, Катаринини, Андријини,
Ангелинини и Софијини светли и ружичасти снови су недосањани.
Један дечак, њихов друг, прекинуо их је. Обојени су у црно. Да су знали
рекли би му да су љубав, лепа реч, пријатељски осмех, подељена ужина,
лек за све проблеме.
Да оружје и насиље не решавају ништа. Да су зло.
Да су знали. Али нису. Нажалост. На нама је да запамтимо. Да се сетимо. И
сећамо. И да једни другима дарујемо доброту, разговор, пријатељство,
дружење, љубав.

То је лек. За све.